5000 jaar geleden is er iemand die met spijkers schreef.
Vanaf 2003 is er iemand die met spijkers schildert…

 

Kris Vercruysse

Kris Vercruysse (1959 Roeselare - België) groeide op in een kunstenaarsmilieu. 
Eind jaren zeventig vorige eeuw studeerde hij grafische vormgeving aan het Higro te Gent en begin jaren tachtig aan de Academie van Gent (KASK) waar hij als laureaat afstudeerde aan de afdeling Toegepaste Kunsten. 
Midden jaren 90 neemt hij gedreven de schilderkunst weer op waarmee hij reeds op jeugdige leeftijd niet onopgemerkt was gebleven. 
Oorspronkelijk is zijn werk abstract, flamboyant en lyrisch. Kenmerkend is dat pasteuze verflagen ontbloot worden door verf verschuivingen, verwijderde bovenlagen en door krassen in de verflagen. 
Het resultaat hiervan krijgt een eigen rol in het schilderij en is zelf het schilderij geworden ...
Gaandeweg gaat Kris Vercruysse verder en verder met deze schilderswijze om tenslotte in 2003 te komen tot een minimalisme waarbij nog maar enkele ontblote of bovengehaalde stippen op het canvas te zien zijn. 
De stippen ontstaan ​​doordat Vercruysse spijkers aanbrengt op een sjabloon en onder het canvas brengt waar de schilder nu zijn bewerkingen op maakt. 
Kenmerkend weeral zijn verfverschuivingen en verfverwijderingen in zijn meesterschap. 
In 2005 besluit hij zijn gevonden 'stippen-stijl' aan te wenden om nu ook figuratie te brengen in zijn schilderijen.
Zijn stippen-schilderijen zijn ongezien en de onwetende kijker verbaast zich en becommentarieerd om uitleg: zeefdruk?
Nee dit heeft niets met drukken te maken en ook met geen zeef, dit is spijkerschilderen zoals Vercruysse het noemt en is veel sterker dan zeefdruk en met onbegrensde mogelijkheden...
De herkenbaarheid van stijl geeft hem ook de vrijheid om in onderwerpen ongedwongen ruime keuzes te hebben los van bla-bla-bla trends of van hypes. 
Daarbij zijn voorstellingen uit eigen verleden en omgeving niet vreemd of gaat hij in confrontatie met beelden of iconen uit de kunstgeschiedenis of geschiedenis. 
Opvallend hierbij is dat zijn schilderijen, veelal portretten in een reeks zijn opgebouwd en waarbij ieder schilderij fascinerend anders is ... fabuleus!